Pepparkakor
Ger många kryddiga kakor
Satsen kan halveras
Du behöver:
4 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1,5 dl vatten
500 g rumsvarmt smör
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen ingefära
1 msk malen kardemumma
1 kg (17 dl) vetemjöl
1 msk bikarbonat
eller 2 msk bakpulver
Gör så här:
1. Koka upp sockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Rör under tiden ihop smöret, kanelen, nejlikorna, ingefäran och kardemumman i en stor bunke.
2. Häll den heta sockerblandningen över smöret.
Rör ihop och låt svalna.
3. Blanda mjölet och bikarbonaten i en bunke och häll det sedan ner i socker/smörsmeten. Rör ihop. Du får en lös smet som bör stå kallt över natten innan du kan baka ut den. Plasta noga så att den inte torkar. Resultatet blir allra bäst om degen får stå i kylen minst ett dygn före utbakning.
4. Sätt igång ugnen på 200 grader.
5. Kavla ut mindre bitar i taget på mjölat bord. Låt resten av degen vara kvar i kylen.
6. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen i ungefär 5 minuter. Håll lite koll – kakorna bränns snabbt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar